Blepharitis Diagnose & behandeling

Klachten en symptomen

Blepharitis is een chronische ontsteking van de ooglidranden. De haarzakjes en talgklieren op de ooglidrand zijn hierbij ontstoken. Het is onschuldig, maar veroorzaakt wel hinderlijke klachten zoals irritatie, jeuk of branderigheid van de ogen en vastplakkende oogleden. Wel weten we dat het vaker voorkomt bij mensen met huidaandoeningen zoals eczeem, acne en rosacea.

Klachten kort op een rij

 • Gevoel van zankorrels in het oog
 • Vermoeide ogen vooral aan het eind van de dag
 • Dichtgeplakte oogleden in de nacht of morgen
 • Jeuk
 • Branderige ogen
 • Tranende ogen
blepharitis

Hier zijn de korstjes in de ooglidrandjes goed zichtbaar

Oorzaak

afbeelding van de normale anatomie van de traanfilm

Dit is een afbeelding van de traanfilm die met iedere knipperslag het hoornvlies bedenkt.

Traanfilm

De traanfilm bestaat uit drie verschillende lagen. Een slijmlaag, een waterlaag en een vetlaag. De slijmlaag wordt in de slijmbekercellen in de conjunctiva (oogwit) gemaakt. De waterlaag in de traanklieren boven het oog. De vetlaag in de Meiboomklieren die in de oogleden zitten.

Een afbeelding van de traanklier, de meiboomklieren en de slijmbekercellen
afbeelding van de normale anatomie van het ooglid

Dit is een afbeelding van een doorsnede van een ooglid.

De oogleden

De ooglidranden vormen de overgang van de huid naar de conjunctiva (het slijmvlies dat de binnenkant van de oogleden en het wit van het oog bedekt). Ter hoogte van de ooglidrand bevinden zich naast de wimpers, ook klieren, de Meiboomklieren. Deze klieren produceren vet dat terechtkomt in de traanfilm. Er zijn twee vormen van blepharitis bekend. De blepharitis door korstjes rond de wimpers of door verstopping/ontsteking van de Meiboomklieren. Er kan ook sprake van een mengbeeld zijn. Wanneer er korstjes in de ooglidranden zitten, kan dit een plek bieden voor de normale bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Deze bacteriën scheiden hun afvalstoffen in het oog uit, en deze zorgen ervoor dat de traanfilm niet goed functioneert. Wanneer de Meiboomklieren niet goed werken of verstopt zijn, wordt ook de traanfilm aangetast en ontstaan droge ogen. Dit wordt gekenmerkt door rode en geïrriteerde ogen.

Een verstopt kliertje kan evolueren tot een chalazion, een harde knobbel in het ooglid chalazion.

afbeelding waar een bobble op het ooglid zichtbaar is

Op de afbeelding is o phet bovenooglid een bobbel of chalzion zichtbaar.

afbeelding waar een slechte traanfilm zichtbaar is

Op de afbeelding is het hoorvlies aangekleur met een blauwe kleurstof maar de traanfilm lost helemaal op.

Meiboomklierdysfunctie

Als de klieren van Meiboom verstopt zitten wordt de vetlaag niet voldoende aangemaakt. Hierdoor droogt de traan al sneller op dan de knipperslag geweest is.

afbeelding waar talg uit de meiboomkliertjes komt

Op de afbeelding zie je de talg uit de kliertjes van meiboomkomen als er op gedrukt wordt.

Break-up time

De ogen ‘drogen’ uit en het oog gaat dit soms compenseren door meer van de waterige laag aan te maken. Dit kan zo overvloedig zijn dat deze overstroomt en de patiënt tranen krijgt. Deze waterige laag zorgt ervoor dat er geen goede balans is en dat de traanfilm op dat moment een slechte kwaliteit heeft. Het snel vervliegen van de traanfilm wordt de ’break-up time’ (ook wel BUT) van de traanfilm genoemd. Dit zijn plekken waar de traanfilm aan het opdrogen is.

afbeelding waar de traanfilm helemaal oplost

Op de afbeelding is te zien dat de traanfilm helemaal oplost, dit geeft wazig zicht.

Veroorzakers

afbeelding van blepharitis

Bacteriële infectie met staphylokokken

Staphylococcus aureus is een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus. De bacterie veroorzaakt normaal gesproken geen ziekte, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan doordat korstjes de huid verzuren. Toch hebben we deze bacteriën wel nodig.

Seborreïsche dermatitis

Seborreïsche dermatitis is een ontsteking van de huid op plaatsten waar er zich zeer veel talgklieren bevinden (gezicht, hoofdhuid, romp) De oorzaak is onbekend maar asporium ovale (een normaal huidorganisme) speelt een rol. Seborreïsche dermatitis veroorzaakt jeuk, huidschilfers op het behaarde hoofd, en gele, vettige schilfers langs de haarlijn en op het gezicht.

afbeelding van blepharitis

Demodex

Demodex is een familie van kleine mijten. Deze mijt wordt vaak aangetroffen in het gelaat op plekken waar veel talgklieren aanwezig zijn (voorhoofd, neus, uitwendige gehoorgang, wangen). Ook op de wimpers worden ze vaak aangetroffen. De meerderheid van de volwassenen heeft Demodex in het gelaat.
afbeelding van een demodex mijt

Hier is een demodex mijt zichtbaar

afbeelding van demodexmijt in een haarzakje

Hier is een demodex mijt in een haarzakje met een dandruff er over

Allergie

Rosacea is een ongevaarlijke maar ontsierende huidaandoening in het gelaat. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. De aandoening lijkt op acne maar Rosacea komt op latere leeftijd voor in tegenstelling tot jeugdpuistjes; meestal vanaf 30 jaar.

Combinatie

Ook een combinatie van verschillende aandoeningen kan blepharitis veroorzaken.

Behandeling Primair

Behandelopties

 • Reinigen van de ooglidranden
 • Verwarmen van de oogleden door warme compressen
 • Masseren

Reinigen van de ooglidranden

De korstjes in de ooglidranden zijn weg te halen door dagelijks te zorgen voor goede hygiëne van de ooglidranden met een ooglidreiniger. Hiervoor kan make-up reiniger voor de ogen met make-up reinigingpads gebruikt worden. Ook kan ervoor gekozen worden om een commerciële ooglidreiniger bij een apotheek te kopen; deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar. Deze producten zijn te verkrijgen als gels of doekjes waarin het product verwerkt zit. Door de ooglidranden zo schoon mogelijk te houden worden de klieropeningen vrijgemaakt en vermindert ook het risico op besmetting. Aanbevolen wordt om dagelijks (‘s morgens en ’s avonds) de oogleden te reinigen om verergering te voorkomen. Een blepharitis is vaak een chronische aandoening. Ooglidhygiene is ook nadat de blepharitis is genezen belangrijk om te continueren. Bijwerkingen van ooglidhygiene zijn gering, maar kunnen onder andere bestaan uit een mechanische irritatie door overmatig poetsen of door een allergische reactie op de gebruikte poetsmiddelen.

afbeelding van hoe het ooglid gereinigd moet worden

Voor het schoonmaken van oolidrandjes moet goed door de wimperhaartje van de oogleden en het ooglid gewreven worden. Soms helpt het om het ooglid wat naar beneden te trekken

Verwarmen van de oogleden door warme compressen

Bij niet goed werkende of verstopte Meiboomklieren is warmte aanbevolen. Deze stimuleren de bloedcirculatie in de oogleden wat een helend effect heeft. Verder helpt warmte met het legen van de verstopte oogklieren, doordat de olieachtige inhoud van de klieren vloeibaar gemaakt wordt. Warmtebrillen voor in de magnetron die verkrijgbaar zijn bij de drogist zijn zeer effectief. Verder zijn er ook commerciële warmtebronnen die u bij uw apotheek kunt verkrijgen. Het is belangrijk dit ongeveer tien minuten vol te houden. Daarna is het essentieel om de oogleden te masseren.

afbeelding van hoe het ooglid gereinigd moet worden

Warmte zorgt voor goede doorbloeding, het week maken van de korstjes en vloeibaar maken van de olie.

afbeelding van hoe het ooglid gemasseerd moet worden

Door het masseren komt de vettige laag van de traanfilm goed in het oog. Er moet wel stevig gemasseerd worden.

Verwarmen van de oogleden door warme compressen

Bij niet goed werkende of verstopte Meiboomklieren is warmte aanbevolen. Deze stimuleren de bloedcirculatie in de oogleden wat een helend effect heeft. Verder helpt warmte met het legen van de verstopte oogklieren, doordat de olieachtige inhoud van de klieren vloeibaar gemaakt wordt. Warmtebrillen voor in de magnetron die verkrijgbaar zijn bij de drogist zijn zeer effectief. Verder zijn er ook commerciële warmtebronnen die u bij uw apotheek kunt verkrijgen. Het is belangrijk dit ongeveer tien minuten vol te houden. Daarna is het essentieel om de oogleden te masseren.

Behandeling Secundair

Behandelopties

Blepharitis is een chronische onderbehandelde aandoening. In principe moeten de vorige behandeling voldoende zijn. Om een andere behandeling te gebruiken moet voor meer dan 6 weken goed uitgevoerd worden om tot de volgende behandelingen over te gaan.

 • Zalf met antibiotica of steroiden
 • Tabletten met antibiotica
 • Een specifieke combinatie van kunstranen
 • Tabletten met omega-3-vetzuren
 • Specifieke verzorging en reiniging van de oogleden

Specifieke verzorging en reinigen van de ooglidranden

De korstjes in de ooglidranden zijn weg te halen door een keer per half jaar de ooglidranden te laten poetsen. Dit kan met een machine die ze BlephEx© behandeling noemen. Hiermee worden de ooglidranden doormiddel van een borstel zeer grondig schoongemaakt.